OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Leiderschap
Hier vindt u artikelen rond boeken over leiderschapsstijlen en leidinggeven. Van Covey tot Kotter. Alles voor professionals die hun leiderschapsvaardigheden willen verbeteren.
Pagina 96 van 2.076 resultaten
recensie
Leiderschap
15 januari 2009
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
Wat kunnen dertigers van vandaag leren van de generatie voor hen, de babyboomers die momenteel het pluche bezetten? Met deze vraag togen twee jonge honden, Wouter Hart en Harry Sonnenschein, naar de paleizen van de Nederlandse captains of industry. Het resultaat, het boek Leiders van vandaag, lessen voor morgen, is teleurstellend, waarschijnlijk omdat de twee auteurs maar niet over hun enorme bewondering voor deze iconen van weleer heen konden stappen.
recensie
Leiderschap
17 december 2008
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Moed is niet alles. Kijk naar de erfenissen van moedige mannen als George W. Bush of Rijkman Groenink. Moed vraagt om een context van veiligheid, schrijven Fons Trompenaars en Ed Voerman in Grenzeloos leiderschap. Zij breken een lans voor de dienend-leider. Bij de dienend-leider gaat het niet om macht of om geld. Maar om de vraag wat mensen nodig hebben en wat hij kan doen om ervoor te zorgen dat ze dat krijgen.
recensie
Leiderschap
16 december 2008
Elke Verstralen
Volgens Mark Sanborn heeft iedereen, op ieder niveau, iedere dag de mogelijkheid om de wereld te beïnvloeden. Hij leent de definitie van John Maxwell over leiderschap: 'positief evenwicht'. Sommige mensen zijn van neming dat je als leider geboren wordt. Sanborn vindt dit onzin: je kunt leren hoe je moet leiden. Hij schrijft 'Je hebt geen titel nodig om leider te zijn' voor iedereen die meer invloed wil hebben op de mensen om zich heen. En geeft hij handreikingen hoe je een leider kan worden.
recensie
Algemeen management
9 december 2008
Rob Hartgers
2-3 minuten leestijd
Een betere timing had Stephen M.R. Covey zich niet kunnen wensen voor zijn boek De snelheid van vertrouwen. Dankzij de financiële crisis ligt het woord `vertrouwen’ politieke en economische leiders op de lippen bestorven. Financiële instellingen hebben misbruik gemaakt van het vertrouwen van toezichthouders, consumenten en van elkaar. De gevolgen zijn rampzalig. Er is een vertrouwensbreuk die hersteld moet worden. Maar hoe? Covey heeft het antwoord: door te tonen dat je het vertrouwen waard bent. Met instemming citeert hij zijn vader, Stephen R. Covey: `Je kunt je niet uit een probleem praten waar je door gedrag in terechtgekomen bent.’
recensie
Algemeen management
5 december 2008
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
Zo werden we rijk is de aanstekelijke titel van het boek dat Thomas Lepeltak schreef over een twaalftal belangrijke selfmade ondernemers van Nederland. Het is een wat brave bundel portretten geworden, waarin Lepeltak laat zien vooral een goede netwerker te zijn.
recensie
Algemeen management
25 november 2008
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Het plezier van een boek zit voor een recensent in de verrassing. Veel boeken brengen wat ze voorspellen. Fijn, maar met The Five Dysfunctions of a Team (Manga Edition) verrast succesauteur Patrick Lencioni en manga-tekenaar Kensuke Okabayashi menig lezer van leiderschapsboeken. De Vijf Frustraties van Teamwerk is al een succesvol boek en kan door deze moderne versie een breder en nieuw publiek aanboren.
recensie
Leiderschap
21 november 2008
Laura Sprengers
2-3 minuten leestijd
Leiders zijn er in allerlei soorten en maten. De harde zakenman die voor hoge winstcijfers gaat of zijn tegenpool, de 'people's manager' die teamdagen organiseert om de 'spirit' erin te houden. Een zeer uiteenlopende stijl, maar beiden kunnen succesvol zijn. Dominique Haijtema ging voor 'De essentie van leiderschap' op zoek naar de formule achter dit succes. Heeft het alleen met macht te maken of moet je meer in huis hebben?
recensie
Leiderschap
12 november 2008
Harry Rorije
4-5 minuten leestijd
Zelf geeft Mathieu Weggeman aan dat 'Leidinggeven aan professionals? Niet doen!' een samenvatting is van zijn opvattingen en relevante opvattingen van anderen over kennismanagement, professionals en innovatie. Volgens de auteur zijn er de laatste jaren niet veel nieuwe opvattingen op dit gebied ontstaan.
interview
Leiderschap
22 oktober 2008
Rob Hartgers
3-5 minuten leestijd
Daadkracht heeft een kleur. Net als bescheidenheid, loyaliteit een competitiedrang. Organisatiekundige Hans Versnel geeft kleuren aan drijfveren. Daarmee helpt hij managers en organisaties bij maken van keuzes. In Het grote drijfverenboek legt hij uit hoe drijfveren werken, welke invloed ze hebben op ons functioneren en hoe ze zo effectief mogelijk kunnen worden ingezet.
interview
Leiderschap
15 oktober 2008
Hans van der Klis
8-11 minuten leestijd
Je hoeft niet onzeker te zijn over de toekomst, stellen de hoogleraren Guus Berkhout en Wim de Ridder in hun boek Vooruitzien is regeren, met als ondertitel 'leiderschap in innovatie'. Er is voldoende bekend over technologische en maatschappelijke ontwikkelingen om op hoofdlijnen een helder beeld te hebben van de toekomst. Alleen de weg ernaartoe kan lastig zijn; dáár zitten de onzekerheden
recensie
Leiderschap
3 oktober 2008
Friso van Abbema
4-5 minuten leestijd
'Organizational culture and leadership' van Edgar H. Schein is als 'third edition' in 2004 uitgebracht. Dit klassieke werk beschrijft de veelvormigheid van het fenomeen dat we cultuur noemen. Het betoog van Schein is dat de cultuur en leiderschap van een organisatie twee zijden van dezelfde medaille zijn. Hij benoemt als kerntaak van leiders dat ze de cultuur van hun organisatie begrijpen, benutten en zo nodig veranderen.
recensie
Leiderschap
26 september 2008
Irma Meerlo
Leiders zijn lezers. Althans, volgens Pat Mesiti de auteur van 'Je attitude bepaalt je altitude'. Als enthousiast lezer spreekt deze uitspraak mij aan. Wanneer u dit op uw beurt leest bent u ook goed bezig en dat is een goed gevoel. Leiderschap in de 21e eeuw is een echt inspiratieboek. Het is geschreven in de traditie van dienstbaar leiderschap en geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema leiderschap.
recensie
Leiderschap
26 september 2008
Peter Vermeulen
Er is een toenemende druk om publieke gelden te beheersen en stijgende kosten in de gezondheidszorg te beteugelen. Ook dient de kwaliteit en efficiëntie van de zorg steeds meer verhoogd te worden. Hierdoor volgen ziekenhuizen steeds vaker de strategie om dokters te integreren in de managementstructuur van het ziekenhuis. Yolande Witman stelt met het proefschrift 'De medicus maatgevend' de vraagstukken over het opnemen van dokters in de managementhiërarchie van ziekenhuisorganisaties ter discussie.
recensie
Leiderschap
23 september 2008
Peter Vermeulen
De hiërarchische traditionele manier van leidinggeven stellen we regelmatig ter discussie en we kiezen steeds vaker voor een organisatiemodel dat een beroep doet op de persoonlijke betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers. In de constant veranderende omgeving bepaalt de manier van managen of u medewerkers kunt behouden voor uw organisatie. En steeds vaker realiseren we ons dat het overleven van een organisatie afhangt van de stijl van leidinggeven. Peter Burgerjon en Marlies Harlaar beschrijven in 'Succesvol Servant Leadership' de praktijk als basis voor uw eigen plan om een Servant Leader te worden.
recensie
Leiderschap
8 september 2008
Ronald Stevens
7-10 minuten leestijd
Meer je ziel laten spreken, en je ego juist minder. Kalm, beheerst en geconcentreerd blijven, vrij van negatieve emoties en egocentrisme, dingen zien zoals ze zijn: de manager die op een verantwoorde manier leiding wil geven en wil bijdragen aan een rechtvaardiger samenleving, moet zich voortdurend blijven bekwamen. De Dalai Lama en internationaal managementconsultant Laurens van den Muyzenberg schreven er een inspirerend boek over.
nieuws
Leiderschap
31 augustus 2008
Hans van der Klis
4-6 minuten leestijd
Tot slot van deze serie over de managementboeken die dit najaar verschijnen een blik op het onderwerp waar menig manager zijn bestaansrecht aan ontleent: strategie en organisatie.
nieuws
Algemeen management
28 augustus 2008
Hans van der Klis
4-5 minuten leestijd
Een van de belangrijkste titels van het najaar is natuurlijk ‘De prooi’ van Jeroen Smit, over de ondergang van ABN Amro. Maar er zijn meer boeken die de wankelmoedige manier waarop overheid en bedrijfsleven opereren beschrijven. Deel 5 in de reeks over de najaarsworp van de uitgeverijen: de stand van het land.
interview
Leiderschap
15 augustus 2008
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
In zijn in februari 2008 uitgesproken oratie, in uitgebreide vorm bij uitgeverij Lemma verschenen onder de titel Professioneel bestuur, neemt Mirko Noordegraaf fel stelling tegen de generaliserende kritiek op managers in de publieke sector. ‘De discussie zou veel genuanceerder gevoerd moeten worden’, vindt de hoogleraar Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht.
recensie
Leiderschap
6 augustus 2008
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
Leidinggeven aan professionals? Niet doen! van Mathieu Weggeman is een vreemd boek, maar wel een boek dat iedere manager gelezen moet hebben.
recensie
Leiderschap
4 augustus 2008
Peter de Roode
Het werk van een professional in arbeidsorganisaties is de afgelopen jaren behoorlijk complex is geworden. Zo onderhoudt hij niet alleen zijn eigen vakgebied, maar moet er ook voldoende aandacht worden besteed aan zijn netwerk en is het uiteraard de bedoeling dat hij efficiënt en effectief werkt. Daarnaast wordt er van de professional verwacht dat hij een behulpzame en aangename collega is. In 'Floreren als professional' geeft Carolien de Monchy een helder overzicht van de mogelijkheden en onmogelijkheden waarmee een professional dagelijks te maken heeft.