OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Psychologie
Hier vindt u artikelen rond boeken over psychologie. Van Kahneman tot persoonlijkheidstypen en managementstijlen. Alles voor professionals die met mensen werken.
Pagina 62 van 1.374 resultaten
nieuws
Psychologie
7 maart 2012
Pierre Pieterse
Sommige wetenschappelijke inzichten, zoals het wiskundige gemiddelde of de constatering dat er bacteriën bestaan waar je ziek van kunt worden, zijn volledig onderdeel geworden van onze manier van denken. Maar er bestaan ook talloze vergelijkbare inzichten die nog niet tot het dagelijks leven zijn doorgedrongen.
recensie
Algemeen management
29 februari 2012
Joost van Driessen
2-3 minuten leestijd
Geen mens is hetzelfde. Om leiding te kunnen geven aan al die verschillende mensen, is kennis over karak-ters en gedrag van mensen nodig. Het boek 'Psychologie voor managers' biedt een theoretisch kader, maar bevat ook handvatten voor leidinggevenden om hun eigen leiderschapsstijl te bekijken. Manon Bon-gers wil zo een brug slaan tussen psychologie en management.
recensie
Psychologie
24 februari 2012
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
De Nederlandse taal kent boeiende inconsequenties als het om bescheidenheid gaat. Zo mogen we er volgens het woordenboek niet aan twijfelen dat gezag verdiend moet worden, terwijl je invloed gewoon kunt uitoefenen; dat héb je blijkbaar (of niet natuurlijk). Fout, oordeelt Carina Wiekens in haar zojuist verschenen boek Beïnvloeden en veranderen van gedrag. Ook invloed moet je verwerven. Eigenlijk zou het woordenboek in dit opzicht dus moeten worden herschreven: ‘invloed krijgen’ in plaats van ‘invloed uitoefenen’.
recensie
Psychologie
21 februari 2012
Amber Zwartbol
4-5 minuten leestijd
Waar vind je authentieke levensvreugde, gemoedsrust en voldoening? Mindfulness is een populair antwoord op deze vraag. Mark Williams en Danny Penman bieden in 'Mindfulness' een mooie combinatie tussen wetenschappelijke inzichten en een heel praktische benadering om met mindfulness aan de slag te gaan.
recensie
Psychologie
20 februari 2012
Aart G. Broek
3-5 minuten leestijd
Daniel Kahneman verwijst in 'Ons feilbare denken' nergens naar de bancaire crisis van enkele jaren terug noch naar de teloorgang van Enron en Eastman Kodak. Ook de huidige financieel-economische rampspoed blijft ongenoemd. Tóch krijgen we zicht op datgene wat aan deze en tientallen andere bedrijfs- en beleidsfiasco's ten grondslag ligt: ons feilbare denken.
recensie
Psychologie
6 februari 2012
Amber Zwartbol
4-5 minuten leestijd
Beloftes die je jezelf doet, maar waar je je niet aan houdt. 'Uitstelgedrag' gaat ook over doelen die je jezelf stelt, maar vervolgens laat schieten, omdat je er de motivatie niet voor kunt opbrengen. Piers Steel, zelf een notoire uitsteller, is hoogleraar aan de Haskayne School of Business in Calgary (Canada) en doet al ruim tien jaar onderzoek naar uitstelgedrag. Volgens Steel staat stoppen met uitstellen bovenaan de lijst met 's werelds meest begeerde doelen.
interview
Psychologie
30 januari 2012
Jeroen Ansink
5-6 minuten leestijd
Mensen zijn vatbaar voor talloze cognitieve illusies, zegt Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman in Ons feilbare denken. Een beter begrip van het proces daarachter kan het besluitvormingsproces binnen organisaties verbeteren. ‘Ik wil de kwaliteit van onze kritiek op elkaar verbeteren.’
interview
Psychologie
25 januari 2012
Joep Schrijvers
8-12 minuten leestijd
Hij reist de wereld over. Hij is academiehoogleraar bij de Koninklijke Academie van Wetenschappen, bekend in Nederland en daarbuiten. Zijn grote passie is de Latijns-Amerikaanse muziek en conga (hoge houten trommel – red.) spelen. Zijn werkterrein is de sociale psychologie maar wel met een flinke scheut evolutietheorie. Tegendraads is hij ook. Hij schreef Oerdriften op de werkvloer. Bij de boekenkast dit keer: Bram Buunk.
recensie
Psychologie
23 januari 2012
Mark Scheijde
Met 'De jeugd is tegenwoordig' willen Pedro De Bruyckere en Bert Smits inzicht geven in een nieuwe generatie. Ze hebben namelijk de overtuiging dat het belangrijk is om de nieuwe generatie te leren begrijpen omdat het ook helpt om te begrijpen in welke richting de samenleving beweegt. Ze slagen daarin zonder de jeugd van tegenwoordig in een hokje te duwen.
recensie
Psychologie
16 januari 2012
Carla Verwijs
Een hoogleraar zei eens tegen mij: 'Wat hoogleraren kenmerkt, is niet dat ze alles weten; ze weten waar de informatie te vinden.' Hij was zijn tijd ver vooruit, besef ik nu. Dit was een uitspraak van vóór het internettijdperk. Het lijkt echter uitstekend te passen in de huidige tijd. Alles staat op internet, waarom zouden we nog moeite doen iets te onthouden? Zoeken is belangrijker geworden dan leren en weten. In 'Het ondiepe' onderzoekt Nicholas Carr hoe internet onze hersenen verandert en zet ons aan het denken met zijn antwoorden.
interview
Psychologie
16 januari 2012
Pierre de Winter
4-5 minuten leestijd
In het boek Waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen probeert hoogleraar Muel Kaptein zijn lezer op luchtige wijze kennis te laten maken met het onderwerp waar hij zich al twintig jaar mee bezig houdt: bedrijfsethiek. Over morele dilemma's, integriteit en de introductie van een nieuwe term: tjellen.
recensie
Psychologie
11 januari 2012
Amber Zwartbol
2-3 minuten leestijd
Altijd al willen weten hoe het voelt om een neus als Pinocchio te hebben of het gezicht uit te wissen van je collega of baas tijdens een oersaaie vergadering? Heb je je wel eens afgevraagd waarom de terugweg van een vakantie toch vaak langer lijkt te duren dan de heenweg? Of je lichtelijk geïrriteerd afgevraagd waarom dat ene liedje toch al dagen in je hoofd zit? In 'Breinfabels en hersenkronkels' geeft Reinoud de Jongh je antwoord op al deze vragen en meer!
recensie
Psychologie
19 december 2011
Peter de Roode
1-2 minuten leestijd
Hoewel dit boek verschenen is in een serie die gaat over groepstherapie, is de inhoud zeer goed bruikbaar voor een manager die meer uit zijn team wil halen. In 'De kracht van groepen' beschrijft Theo Hoijtink op zeer overzichtelijke wijze de belangrijkste inzichten uit de literatuur op het gebied van groepsdynamica. Geen geringe opgave voor wie bedenkt dat de omvang van dit onderwerp tamelijk ruim is.
recensie
Psychologie
5 december 2011
Mark Stolzenbach
2-3 minuten leestijd
In de huidige crisistijd is de aandacht voor onderhandelingen wederom toegenomen. De professionele onderhandelaar moet kunnen omgaan met een enorme druk. Veel boeken zijn geschreven over de 'harde' kant van onderhandelingen. Wat is de beste openingsstrategie? Hoe kan ik de agenda van de ander ontdekken? Hoe kan ik deze situationele onderhandeling het beste aanpakken? In het boek 'Onderhandelen op mensenmaat' geeft David De Cremer inzicht in de 'softe' kant van onderhandelen, de psychologische processen die onderhandelingsgedrag kunnen beïnvloeden.
recensie
Psychologie
22 november 2011
Timon Sibma
3-5 minuten leestijd
'Lichaamstaal voor Dummies' geeft een uitgebreide inleiding over lichaamstaal en de (mogelijke) interpretatie daarvan. Elizabeth Kuhnke werkt in de verschillende hoofdstukken letterlijk van boven naar beneden: van de signalen die met het hoofd en gezicht gemaakt worden, naar de borst, armen en handen tot aan de benen en voeten.
recensie
Psychologie
17 november 2011
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
Aanleiding om 'Wij zijn ons brein' van Dick Swaab te gaan lezen was een aanbeveling van een hoogleraar van de Erasmus universiteit. Hij vertelde dat dit boek en het boek 'De vrije wil bestaat niet' van Victor Lamme een van de weinige goede boeken is met betrekking tot neuromarketing. Aangezien dit onderwerp meer dan mijn normale aandacht heeft, besloot ik het ter hand te nemen. Het is een lijvig boek met meer dan 450 pagina's. Altijd weer even slikken zo'n pil. Ik sla het boek net dicht, ik heb het in drie dagen uitgelezen.
recensie
Psychologie
16 november 2011
Jolanda Verbraak
1-2 minuten leestijd
Na 'Ego's en andere ongemakken' is Roos Vonk terug met een boek voor gevorderden; 'Menselijke gebreken voor gevorderden'. Niet alleen het ego wordt door Vonk luchtig geanalyseerd en bekritiseerd. Alle menselijke gebreken komen langs: van zogenaamd authentiek zijn tot zelfbedrog. En dat doet de hoogleraar sociale psychologie bijzonder scherp en onderbouwd.
recensie
Psychologie
8 november 2011
Eric van Arendonk
Op de achterkant van 'Het ondiepe' van Nicholas Carr staat een interessante quote: 'vraag niet wat jij met het internet doet, maar wat het internet met jou doet.' Daar gaat het dus om. Welke invloed heeft de informatievoorziening van internet op ons en dan specifiek op onze hersenen.
recensie
Psychologie
27 oktober 2011
Jelger Spijkerboer
Het concept fixed en growth mindset was talloze keren langsgekomen in gesprek met een van mijn collega's. Na deze gesprekken en herhaaldelijk aandringen van mijn collega dacht ik: ok, nu moet ik 'Mindset, de weg naar een succesvol leven' van Carol S. Dweck echt gaan lezen.
recensie
Psychologie
26 september 2011
Eric van Arendonk
3-4 minuten leestijd
De uitdrukking 'van fouten kun je leren' is in 'Zo werkt ons brein echt' zeer treffend weergegeven. 'Wat fouten in de hersenen ons leren', is dan ook de ondertitel van dit hoogst interessante boek. Onze hersenen verbergen nog vele geheimen, maar Vilayanur Ramachandran geeft je inzicht hoe die grijze massa ons bestuurt. Je komt veel meer te weten, maar je gaat ook steeds meer beseffen wat we allemaal nog niet weten.