OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    Psychologie

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Psychologie

    Hier vindt u artikelen rond boeken over psychologie. Van Kahneman tot persoonlijkheidstypen en managementstijlen. Alles voor professionals die met mensen werken.
    Pagina 65 van 1.373 resultaten
    recensie
    Psychologie
    15 februari 2011
    Annemarie ten Hoope
    2-3 minuten leestijd
    In 'Leven met de handrem eraf' van Karen Walthuis wordt dieper ingegaan op de diverse crisismomenten die je beleeft of kunt beleven in de verschillende fasen die je doormaakt. Walthuis geeft een heldere analyse en herkenbare voorbeelden en tips en tricks om jezelf door deze crisismomenten heen te coachen. Door de herkenbare voorbeelden is het makkelijk leesbaar en maakt zij het boek luchtiger.
    recensie
    Psychologie
    8 februari 2011
    Peter van der Wel
    Dans met kans, een intrigerende titel, met een even integrerende ondertitel: Meer zekerheid door minder controle. Drie (!) INSEAD hoogleraren die denken nog iets toe te kunnen voegen aan de recente reeks boeken over de rol van toeval in ons leven? Denk aan de Zwarte Zwanen van Taleb, De dronkemanswandeling van Mlodinow en A random Walk down Wallstreet van Malkiel. Maken zij hun pretenties waar?
    recensie
    Psychologie
    26 januari 2011
    José Otte
    Mark Earls is een marketinggoeroe. In 'De ultieme kudde' leidt hij ons door nieuwe inzichten uit allerlei wetenschappelijke richtingen die een toepassing hebben op het vak van marketing. Voor marketingmensen die geen zin hebben om zelf allerlei bronnen te raadplegen buiten het marketingveld een absolute aanrader.
    recensie
    Psychologie
    25 januari 2011
    Martin van Staveren
    Het is een prachtige titel: 'Dans met Kans: Meer Zekerheid door Minder Controle'. Dit belangwekkende boek is geschreven door Spyros Makridakis, Robin Hogarth en Anil Gaba, allen als gedragswetenschappers verbonden aan business-school INSEAD. Het boek behandelt een zeer actueel onderwerp: hoe kunnen we effectiever omgaan met onzekerheid? Volgens de auteurs door het loslaten van de illusie van controle. Klinkt dit logisch?
    interview
    Psychologie
    20 januari 2011
    Ben Kuiken
    2-3 minuten leestijd
    Hoe word je gelukkig? Hoe zorg je voor een gedragen besluit? Of: hoe werken mensen effectief samen? Op deze en andere vragen biedt de psychologie steeds meer antwoorden. In het boek Groot psychologisch modellenboek verzamelden Anthon van der Horst en Marcel Wanrooy 51 psychologische modellen waarmee de manager deze antwoorden kan toepassen in zijn dagelijkse praktijk. Een gesprek over charisma, geluk en het gevaar van hokjes.
    recensie
    Psychologie
    30 december 2010
    Peter de Roode
    Het moest er natuurlijk een keer van komen: een modellenboek dat vooral de rechterhersenhelft activeert. Deze keer staan niet de lineaire strategiemodellen centraal, maar modellen die de ontplooiing van mensen bevorderen. Geen overbodig onderwerp in de huidige tijd. Het fraai uitgevoerde 'Groot Psychologisch Modellenboek' biedt 51 bekende en minder bekende modellen, en lijkt me een verrijking voor de literatuur.
    column
    Psychologie
    28 december 2010
    Hans van der Loo
    3-5 minuten leestijd
    In China en India lopen zij met honderden miljoenen in het wild rond: mensen die vanuit een positieve grondhouding uitmuntend presteren. In onze contreien is dat duidelijk minder. Maar ook wij ontkomen niet aan de stille kracht van positiviteit.
    recensie
    Psychologie
    8 december 2010
    Paul Schollaardt
    Meer dan veertig auteurs hebben meegewerkt aan het 'Groot Psychologisch Modellenboek'. En het boek draagt met recht de term 'groot'; het behandelt maar liefst 51 modellen. Elke beschrijving is allereerst gericht op de praktische toepassing van een model. De term 'psychologisch' is overigens te beperkend. Veel modellen richten zich - ook - op sociologische aspecten. Maar ook bij die modellen maken de auteurs een vertaling naar de leerpunten voor het individu. Dit boek is een aanrader voor iedereen die zich actief bezighoudt met de ontwikkeling van mensen, teams en organisaties.
    recensie
    Psychologie
    6 december 2010
    Anne-Mieke Vermeer
    3-4 minuten leestijd
    Ruim honderdvijftig jaar nadat Darwin zijn baanbrekende werk over de evolutie publiceerde, dringt de evolutietheorie door op de werkvloer. Bram Buunk, hoogleraar evolutionaire sociale psychologie aan de Universiteit van Groningen, probeert in zijn boek 'Oerdriften op de werkvloer' allerhande irrationeel gedrag te verklaren vanuit de evolutionaire ontwikkeling van de mens. Hij legt uit waarom oerdriften als pesten, roddelen, afgunst, rivaliteit, leedvermaak etc., ondanks alle theorieën en trainingen nog steeds de kop op steken.
    recensie
    Persoonlijke effectiviteit
    1 december 2010
    Elly Lijnse
    Mindfulness wordt steeds vaker toegepast in de gezondheidszorg, vooral bij een combinatie van psychische en somatische klachten. Monique Hulsbergen geeft in 'Mindfulness, de aandachtsvolle therapeut' een vrijwel compleet overzicht van de wetenschappelijke achtergrond en de praktische toepassing van mindfulness. Door de theoretische basis is het een uitstekend boek voor therapeuten die een goed overzicht willen. Voor de geïnteresseerde 'leek' is het bruikbaar als u meer wilt weten over achtergrond en toepassing van mindfulness. Als u vooral op zoek bent naar praktische oefeningen is dit boek minder geschikt.
    recensie
    Psychologie
    24 november 2010
    Erik de Vries
    2-3 minuten leestijd
    Hoewel de titel wellicht anders doet vermoeden, heeft het boekje Spoken bestaan van Suzanne Unck niets van doen met paranormale  verschijnselen. ‘Een spook in dit boek is een metafoor voor je (voormalige) beschermingsmechanisme dat je angst aanjaagt en je meesleurt naar een plek waar je niet hoort: opgesloten in jezelf’, aldus de schrijfster in het openingshoofdstuk.
    recensie
    Psychologie
    12 november 2010
    Sonja van Vuren
    2-3 minuten leestijd
    De ondertitel van het boek 'De stof van het denken' is 'Taal als venster op de menselijke natuur'. Als geïnteresseerde leek die van taal en de menselijke geest houdt, wekte dat meteen mijn interesse. Maar eenmaal begonnen, kom ik er al snel achter dat het boek dusdanig bombastisch en omslachtig geschreven is, dat het moeilijk doorkomen is voor de gemiddelde niet-linguïst. Jammer, want het nieuwste boek van Steven Pinker bevat ook interessante stukken.
    recensie
    Psychologie
    2 november 2010
    Perry Oostrum
    Er zijn talloze psychologische modellen in omloop en het gebruik ervan is vooral in de wereld van leidinggeven en adviesverlening niet meer weg te denken. En niet zelden dreigen deze modellen in verwaterde vorm toegepast te worden, omdat de inzet niet gestoeld is op bestudering van theoretische fundamenten. Maar welk model is nu werkelijk geschikt als je beter wilt leren omgaan met bijvoorbeeld conflicten, faalangst wilt aanpakken, charisma wilt ontwikkelen of wilt begrijpen of weten welke leerstijl voor jou of je klant het meest effectief is? In het 'Groot psychologisch modellenboek' zetten Anthon van der Horst, Marcel Wanrooy en Hanno Meyer de belangrijkste modellen op een rijtje.
    recensie
    Psychologie
    27 september 2010
    Peter de Roode
    'De vijfde revolutie' is de verslaggeving van een rondreis van wetenschapsjournalist Lone Frank langs verschillende neurospecialisten. Zij illustreert de lezer dat de vele inzichten over de hersenen een vijfde revolutie teweeg brengt. Een boeiend boek dat op verhalende wijze de feitelijke werkelijkheid in kaart brengt van ons meest complexe orgaan.
    recensie
    Psychologie
    22 september 2010
    Teun van Aken
    Wij menen dat we over het algemeen goed rationeel kunnen denken en handelen. Maar niets is minder waar. De onderstromen van ons denken leiden steevast tot irrationeel gedrag. De gebroeders Brafman, een psycholoog en een MBA-er, gingen op zoek naar die onderstromen van de menselijke geest en presenteren in hun boek 'Onderstroom' opzienbarende uitkomsten van zeer veel wetenschappelijk onderzoek.
    recensie
    Psychologie
    Wip
    22 september 2010
    Teun van Aken
    Wij menen dat we over het algemeen goed rationeel kunnen denken en handelen. Maar niets is minder waar. De onderstromen van ons denken leiden steevast tot irrationeel gedrag. De gebroeders Brafman, een psycholoog en een MBA-er, gingen op zoek naar die onderstromen van de menselijke geest en presenteren in hun boek 'Onderstroom' opzienbarende uitkomsten van zeer veel wetenschappelijk onderzoek.
    recensie
    Psychologie
    16 september 2010
    Peter de Roode
    2-3 minuten leestijd
    Wie geïnteresseerd is in alles rondom EQ, mag dit boek niet missen. Daniel Goleman beschrijft veel praktijksituaties waaruit naar voren komt dat het begrip emotionele intelligentie niet langer weg te denken is in zowel de maatschappij als in haar organisaties. 'Emotionele Intelligentie in de praktijk' is een vertaling en voor het eerst gedrukt in 1999, maar de lezer zal nergens het gevoel krijgen dat hij gedateerde materie voor zijn kiezen krijgt.
    recensie
    Psychologie
    16 september 2010
    Peter van der Wel
    3-4 minuten leestijd
    Een paar weken terug kocht ik 'De dronkemanswandeling of hoe toeval ons leven bepaalt'. Was het nu toeval dat ik dit boek uit het rek pakte of niet? Feit is dat ik nog nooit van de auteur (Leonard Mlodinow) had gehoord en al op weg was naar de uitgang van de boekenzaak. In ieder geval heeft dit boek mijn leven veranderd. Al was het alleen al doordat ik nu opeens overal het toeval aan het werk zie.
    column
    Algemeen management
    9 september 2010
    Michel Hoetmer
    3-4 minuten leestijd
    Het is de natte droom van elke jongen: de baas spelen over anderen en de held uithangen. In mijn jeugd verslond ik allerlei boeken over types, zoals Michiel de Ruyter, Napoleon, de jongens van Bontekoe en de Kameleon. Uiteraard nam ik ook een flinke portie stripboeken tot me. Vooral Asterix en Obelix waren populair. Later verschoof mijn aandacht naar het schaakspel en dus bewonderde ik de ‘Groten der 64 velden’. Op een gegeven moment kopieerde ik zelfs het openingsrepertoire van een van mijn voorbeelden. Met een wat mager resultaat, maar toch...
    interview
    Leiderschap
    25 augustus 2010
    Jeroen Ansink
    10-14 minuten leestijd
    In ‘Lift’ analyseert de Amerikaanse hoogleraar Robert Quinn een psychologische toestand waarin iemand niet alleen zichzelf, maar ook zijn of haar omgeving naar een hoger plan tilt. Voorwaarde is dat de persoon in kwestie tegelijkertijd zowel resultaatgericht is, geleid wordt door innerlijke kracht, gefocust is op anderen, en open staat voor feedback. ‘Het bereiken van‘lift’ is niet gemakkelijk, maar organisaties presteren er significant beter door.’

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden