trefwoord
Vreemdelingenrecht: Het Nederlandse Juridische Kader voor Migratie en Verblijf
Het vreemdelingenrecht vormt de juridische ruggengraat van het Nederlandse migratiebeleid. Dit complexe rechtsgebied regelt de toegang, het verblijf en de uitzetting van vreemdelingen in Nederland. De toegang en het verblijf van vreemdelingen in Nederland is een onderwerp dat veel in de publieke en politieke belangstelling staat. Het Nederlandse vreemdelingenrecht is een onderdeel van het bestuursrecht dat in toenemende mate wordt beïnvloed door internationale mensenrechtenverdragen en het recht van de Europese Unie.
Van asielzoekers tot arbeidsmigranten, van gezinshereniging tot naturalisatie - het vreemdelingenrecht raakt miljoenen mensen die Nederland als nieuwe thuis beschouwen. Even was er een asielnoodwet, dat werd een asielnoodmaatregelenwet maar terwijl het kabinet volhoudt 'het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit' te zullen ontwikkelen ligt er bij schrijven van deze Kroniek nog geen concreet wetsvoorstel. Tegelijkertijd zijn daar de rechters: er was in deze Kroniekperiode (2023-2024) veel mooie jurisprudentie waarin het Europese en internationaal recht voor zich spreekt.
Boek bekijken
De Vreemdelingenwet 2000: Fundament van het Nederlandse Migratierecht
De Vreemdelingenwet 2000 vormt het hart van het Nederlandse vreemdelingenrecht. Deze wet regelt wie Nederland mag betreden, onder welke voorwaarden iemand mag blijven en wanneer uitzetting mogelijk is. Dientengevolge is de beleidsvrijheid voor een eigen nationaal beleid beperkt. Het gebonden keuzevak Vreemdelingenrecht geeft inzicht in de gelaagde structuur van het vreemdelingenrecht en gaat nader in op de verhouding tussen het prerogatief van de staat om toelating en verblijf van vreemdelingen te reguleren en de individuele rechtsbescherming van de vreemdeling.
Boek bekijken
Spotlight: André van Rijs
Auteurs die schrijven over 'vreemdelingenrecht'
Asielrecht en Internationale Bescherming
Het asielrecht vormt een cruciaal onderdeel van het vreemdelingenrecht. Voor wat betreft het asielrecht zullen de verschillende gronden voor het verlenen van internationale bescherming en de asielprocedure worden besproken. Buiten het asielrecht is gezinsleven de meest voorkomende reguliere toelatingsgrond. Recente ontwikkelingen tonen de complexiteit van dit rechtsgebied.
Boek bekijken
Boek bekijken
De rechterlijke toetsing in het asielrecht heeft zich significant ontwikkeld sinds de invoering van de Vreemdelingenwet 2000. Uit: Rechterlijke toetsing in het asielrecht
Vreemdelingenbewaring en Terugkeerbeleid
Een gevoelig aspect van het vreemdelingenrecht betreft de mogelijkheid tot bewaring van vreemdelingen die Nederland moeten verlaten. Dit wetsvoorstel introduceert een bestuursrechtelijk kader voor vreemdelingenbewaring. Voor een aantal niet zelfstandig vertrekkende vreemdelingen is gedwongen vertrek noodzakelijk. De balans tussen effectieve handhaving en mensenrechten blijft een voortdurende uitdaging.
Boek bekijken
Spotlight: Bram van Dokkum
Boek bekijken
Het inreisverbod in vreemdelingen- en strafrecht Inreisverboden vormen een belangrijk instrument in het vreemdelingenrecht, maar vereisen zorgvuldige afweging van individuele omstandigheden en internationale verplichtingen.
Gezinshereniging en het Recht op Familieleven
Bij de bespreking hiervan zal worden ingegaan op de verschillende vormen van gezinshereniging, zoals die voortkomen uit het EU-recht en zijn geïmplementeerd in het Nederlandse vreemdelingenrecht. Recent heeft het Europees Hof belangrijke uitspraken gedaan over gezinshereniging.
Boek bekijken
20 Jaar Vreemdelingenwet: Evaluatie en Toekomst
De Vreemdelingenwet 2000 bestaat inmiddels meer dan twee decennia. Noot Elles Besselsen bij een rechtbank uitspraak van 11 februari 2025 over de tijdelijke en eenmalige regeling voor verlening van een verblijfsvergunning aan langdurig verblijvende Surinaamse oud-Nederlanders die op 1 januari 2025 in werking is getreden en per 1 juli 2025 vervalt. In de noot bespreekt Besselsen in hoeverre artikel 8 EVRM en het koloniale verleden meegewogen moeten worden bij de beoordeling van verblijfsaanvragen van Surinaa
Boek bekijken
Boek bekijken
Praktische Aspecten: Van Theorie naar Uitvoering
Het vreemdelingenrecht is niet alleen een academische discipline, maar raakt direct het leven van miljoenen mensen. SMN is hét kennisinstituut voor professionals in het vreemdelingenrecht en een door de Nederlandse Orde van Advocaten erkende opleidingsinstelling. Wij vertalen complexe juridische informatie naar begrijpelijke, actuele en praktisch toepasbare inzichten.
Boek bekijken
Boek bekijken
Bijzondere Doelgroepen en Actuele Uitdagingen
Het vreemdelingenrecht kent bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen. Gelet op de bijzonder kwetsbaarheid van alleenstaande minderjarige vluchtelingen ('amv'ers') mogen lidstaten niet vereisen dat zij een aanvraag om gezinshereniging met hun ouders binnen drie maanden na het verkrijgen van hun asielvergunning indienen ('nareistermijn', ECLI:EU:C:2024:96). Volgens het HvJ EU kunnen afhankelijke gezinsleden ook in aanmerking komen voor gezinshereniging, zelfs indien zij niet worden aangemerkt als onderdeel van het kerngezin.
Boek bekijken
Boek bekijken
Europese Dimensie en Internationale Ontwikkelingen
Een duidelijk inzicht bieden in en kennis van de wijze waarop het internationale en Europese recht het Nederlandse vreemdelingenrecht beïnvloedt en vormt. Kernproblemen binnen het vreemdelingenrecht analyseren in het licht van (inter)nationale en Europees rechtelijke literatuur, rechtspraak en regelgeving. Het Nederlandse vreemdelingenrecht kan niet los worden gezien van Europese en internationale ontwikkelingen.
Boek bekijken
Boek bekijken
Nederlands Migratierecht Succesvol vreemdelingenrecht vereist voortdurende afstemming tussen nationale wetgeving, Europese richtlijnen en internationale mensenrechtenverdragen.
Conclusie: Vreemdelingenrecht in een Veranderende Wereld
Het vreemdelingenrecht blijft zich ontwikkelen in reactie op maatschappelijke veranderingen, politieke prioriteiten en internationale verplichtingen. Rapport met relevante cijfermatige en beleidsmatige ontwikkelingen op het terrein van migratie in 2024 op een integrale, feitelijke en samenhangende wijze op een rij. Het uitgangspunt is om een feitelijk overzicht over de volle breedte van het migratiedomein te leveren.
Voor juristen, beleidsmakers en iedereen die zich bezighoudt met migratievraagstukken blijft het essentieel om actuele ontwikkelingen te volgen. Het vreemdelingenrecht vormt immers de juridische basis voor een van de meest bepalende maatschappelijke uitdagingen van onze tijd: hoe we als samenleving omgaan met mensen die hun toevlucht zoeken tot nieuwe landen en gemeenschappen.